miércoles, 27 de mayo de 2015

Pallars Digital.cat: Descobreixen al Pallars Jussà unes pintures que podrien ser romàniques


Pallars Digital.cat 

Descobreixen al Pallars Jussà unes pintures que podrien ser romàniques

La Generalitat investigarà les restes pictòriques, que no estan documentades

 | Actualitzat el 27/05/2015 a les 12:08h

Detall de les restes trobades al Pallars Jussà. Foto: Salud y románico

Un lleidatà, Rubén Oliver, ha descobert enUNA ermita del Pallars Jussà unes restes pictòriques no documentades que podrien ser d'origen romànic, en una petita ermita abandonada i en molt mal estat a la comarca del Pallars Jussà, segons avança el diari Segre. Un cop feta la troballa, Oliver ho va posar en coneixement a les autoritats de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, que manté en secret la ubicació exacta per preservar-ne laSEVA conservació.

Segons va explicar Oliver al mateix diari, "no he pogut trobar cap referència a aquestes pintures a l'Enciclopèdia Catalunya Romànica, ni tan sols a l'Arxiu Gavín", que compta amb fotos de més de vint mil esglésies, ermites i santuaris de tot Catalunya i més d'1,5 milions de documents sobre aquest patrimoni. Oliver és un veí d'Alfarràs de 49 anys que dedica granPART del seu temps lliure aDOCUMENTAR despoblats, masies, construccions de pedra seca i temples abandonats.

Alguns experts apunten que el conjunt pictòric podria correspondre a la representació del Maiestas Domini a l'interior d'una màndorla, acompanyat del tetramorf, querubins i, a la part inferior de l'absis, un Sant Pere i una possible marededéu resant, entre altres personatges. Les pintures conserven el cromatisme romànic, apreciant-se en personatges, sanefes i decoracions colors com ocres, blaus, negres i rojos.


Detall de les restes trobades enUNA ermita del Pallars Jussà. Foto: Salud y románico

Adverteixen, però, que les pintures es troben a la intempèrie i exposades a una progressiva degradació, deFORMA que han requerit a Patrimoni que hi actuï amb celeritat. En cas de confirmar-se la rellevància de les pintures, Oliver reclamarà també la declaració de Bé d'Interès Cultural.

jueves, 14 de mayo de 2015

La Terreta al Recercat 2015 a Vilafranca del Penedès

El passats dia 9 i 10 de maig Vilafranca del Penedès, Capital de la Cultura Catalana 2015 es va celebrar l'onzena edició del Recercat.Jornada de recerca i cultura locals del territoris de parla catalana un cap de setmana amb una fira de centres d'estudis, presentacions, taules rodones i exposicions. 

Un any més l'Associació Cultural de la Terreta estava present al estand de Lleida-La Franja-Andorra on va portar cartells de la campanya "Salvem l'església d'Orrit" i de les VIenes Jornades Culturals Coneix La Terreta i de la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya